KASVUN KUMPPANI

Verkkolaskut maksetaan parhaiten

Tehokkaan pääomankäytön kannalta yrityksissä pitäisi panostaa verkkolaskuihin ja e-laskuihin. Lataa tilastovertailu, josta selviää miksi.

Laskujen maksaminen (2)

Maksuajat laskun toimitustavan mukaan (%-jakauma).

Verkkolasku ja suoramaksu ovat selvästi tehokkaimmat laskutuksen muodot asiakkaiden maksuaikojen ja yrityksen kassavirran kannalta. Lindorffin tilastovertailun mukaan alkuvuoden verkkolaskuista 84 prosenttia maksettiin laskuttajalle viimeistään kaksi pankkipäivää eräpäivän jälkeen, siis käytännössä eräpäivään mennessä. Paperilaskuista ajallaan tuli maksetuksi 78 prosenttia.

– Verkkopankkiin tuleva e-lasku ei yleensä unohdu. Niin laskun lähettäjän kuin maksajan kannalta e-laskuihin siirtyminen on ehdottoman kannattavaa. Mutta tullakseen vallitsevaksi standardiksi e-laskutus pitäisi tehdä nykyistä paljon helpommaksi, Lindorffin kehitysjohtaja Arttu Hollmérus sanoo.

Edelleen hieman yli puolet Lindorffin laskutuspalvelussa toimitetuista laskuista onkin paperisia. Verkkolaskujen, siis sähköisten yrityslaskujen ja e-laskujen, osuus kipusi alkuvuonna jo 30 prosenttiin. Kasvua viime vuodesta oli 4 prosenttiyksikköä.

Vain joka toinen sähköpostilaskuista maksetaan ajallaan

Sähköinen laskutus ei välttämättä merkitse kassavirran nopeutumista – etenkään, jos sähköisellä laskutuksella tarkoitetaan myös sähköpostiin toimitettuja laskuja. Sähköpostilaskuista vain hieman yli puolet, 51 prosenttia, maksettiin alkuvuonna ajallaan.

Tästä huolimatta kuluttajat valitsevat sähköpostilaskun muiden tarjolla olevien vaihtoehtojen joukosta entistä useammin.

– E-laskua ei voi valita laskutustavaksi esimerkiksi puhelin- tai sähköpostiliittymän avaamisen yhteydessä, vaan se vaatii aina erillisen hyväksynnän verkkopankissa. Pankkien pitäisikin kehittää e-laskulle nykyistä helpompia käyttöönottomuotoja. Myös e-laskun maksutapahtuma voisi olla nykyistä vaivattomampi, esimerkiksi puhelinsovelluksen kautta, Hollmérus ideoi.

Sähköpostilaskuista on 30 päivän jälkeen edelleen maksamatta jopa joka neljäs. Tekstiviesti- ja muut vastaavat muistutukset eräpäivänä ovatkin paikallaan erityisesti näiden laskujen kohdalla.

– Sähköpostiosoite on kätevä antaa laskutustiedoksi, mutta muiden viestien joukkoon kilahtava lasku menee maksajalta helposti ohi.

– E-laskun pitäisi olla laskutusmuodoista vaivattomin, mutta näin ei vielä ole.

QC-Arttu_Hollmerus

– E-laskun pitäisi olla helpoin laskumuoto, mutta näin ei vielä ole, Lindorffin kehitysjohtaja Arttu Hollmérus sanoo.

Suoramaksu vs. e-lasku

Verkkolaskuja vielä hieman nopeammin maksetaan suoramaksut, joiden osuus kaikista laskuista on kuitenkin hyvin pieni. Verkkopankittoman asiakkaan e-laskuksikin kutsutun suoramaksun kohdalla laskutetuista euroista ajallaan kotiutuu 89 prosenttia.

– Käytännössä ainoa syy, joka voi viivästyttää suoramaksua on, ettei asiakkaan tilillä ole eräpäivänä riittävästi rahaa, Hollmérus kommentoi.

Kuukausi eräpäivän jälkeen ero kääntyy vahvasti e-laskun hyväksi. Verkkolaskuista on 30 päivän jälkeen maksamatta enää 5 prosenttia, kun perinteisistä postin tuomista laskuista avoinna on melkein joka kymmenes.

Vertailutiedot perustuvat otokseen Lindorffin asiakasyritysten laskutusta tammi-maaliskuussa. Otos kattoi noin miljoona laskua eri toimialoilta.

25.5.2016
Teksti: Silja Sarkamo
Kuva: Mika Okko

 

banneri_tilastokatsaus