TALOUSHALLINTO

Velkajärjestelyn kynnys matalampi

Velkajärjestelyä haki alkuvuonna 2 260 suomalaista. Hakijoiden joukossa on entistä useammin nuoria ja velkojen lukumäärä järjestelyissä on lisääntynyt huomattavasti.

Velkajärjestelyhakemus_maksuhäiriöYksityishenkilöiden velkajärjestelyjen määrä on kasvanut sen jälkeen kun järjestelyyn pääsyn edellytyksiä lievennettiin lakimuutoksella vuoden 2015 alussa.

– Aikaisemmin edellytettiin kahden vuoden yhtäjaksoista työttömyyttä. Nyt järjestelyyn voi päästä puolitoista vuotta kestäneen työttömyyden jälkeen, sanoo lakimies Marjo Suominen Lindorffista.

– Velkajärjestelyyn hakeutumisen houkuttelevuutta on lisännyt myös se, että järjestely kestää nykyisin kolme vuotta, kun kesto on alkujaan ollut viisi vuotta.

Suominen luotsaa Lindorffissa lakitiimiä, jossa edustetaan velkojayrityksiä asiakkaiden velkajärjestelyissä. Tammi-kesäkuussa käräjäoikeuksiin jätettiin 2 263 velkajärjestelyhakemusta, 5 prosenttia enemmän kuin viime vuonna. Vastaaviin hakemusmääriin on päästy tällä vuosituhannella ainoastaan vuosina 2003 ja 2004.

Velkajärjestely myös myönnetään aikaisempaa suuremmalle osalle hakijoista. Vuonna 2015 hakemuksista hylättiin vajaa viidennes.

– Käytännössä on kuitenkin usein niin, että velallinen hakee velkajärjestelyä monta kertaa, ja yleensä se lopulta hänelle myönnetään, Suominen kertoo.

”Velat pieniä, lukumäärät hurjia”

Vielä 2010-luvun alussa keskivertovelallinen velkajärjestelyssä oli 45-vuotias, työtön tai eläkkeellä oleva mies. Kymenlaakson ammattikorkeakoulussa keväällä valmistuneen opinnäytetyön mukaan tyypillisesti järjestelyssä oli mukana 15–35 velkaa, yhteissummaltaan alle 50 000 euroa.

Suomisen mukaan nyttemmin hakijoiden joukossa on entistä useammin nuoria ja velkojen kappalemäärä on lisääntynyt huomattavasti. Enää ei ole erikoista, että kokonaisvelka muodostuu kymmenistä tai sadoista pienistä laskuista ja luotoista.

– Eräässä 25 000 euron ylivelkatapauksessa järjesteltiin 150:tta eri velkaa. Pienten velkojen käsittely kuormittaa myös viranomaisia, Suominen toteaa.

Vastaavasta velkaantumisen muutoksesta kertovat myös tapaukset, joissa kohtuullisesti ansaitseva pari kamppailee 260 000 euron kulutusluottovelkojen kanssa. Mutta edelleenkin velkajärjestelyjen taustalla on tyypillisesti maksuvaikeuksien lisäksi muita ongelmia; päihderiippuvuutta, mielenterveysongelmia tai peliriippuvuutta.

– Velkajärjestelyn pitäisi olla kertaluontoinen, ihmisen jaloilleen auttava ratkaisu. Nykyisin järjestely saatetaan myöntää toistamiseen samalle henkilölle, Suominen ihmettelee.

Yrittäjät suosivat saneerausta

Velkajärjestelylain muutos avasi myös pienyrittäjille pääsyn velkajärjestelyyn. Monikaan elinkeinonharjoittaja ei tähän mahdollisuuteen turvautunut, vaan järjestelee velat mieluummin yrityssaneerauksessa. Näin siitä huolimatta, että saneerausmenettely kestää velkajärjestelyä kauemmin ja on selvästi kalliimpi.

– Velkajärjestelyt ja yrittäjän arki eivät selvästikään vielä kohtaa. Yritystoiminnassa ei ole mahdollisuutta odottaa velkaneuvonnan jonoissa, asianajopalvelut ovat helpommin saatavilla. Saneerausmenettelyn käynnistäminen on myös helpompaa, sillä siihen riittää yrittäjän oma hakemus, Suominen arvioi.

30.8.2016
Silja Sarkamo
Grafiikka: Linda Macken

 

Verkkokauppias, chat auki sunnuntai-iltana!

 

Verkkolaskut maksetaan parhaiten