ARJESSA MUKANA

Kun rahahuolet vaivaavat, löytyykö verkosta apua?

Kun rahahuolet valvottavat öisin, löytyykö apu verkosta? Netti on täynnä oman talouden oppaita, mutta omaan ongelmaan apu ei löydy välttämättä ihan helposti.

Maksu_myöhässä

Verkossa on paljon tietoa taloudellisen lukutaidon kartuttamiseksi. Hyvään taloudenpitoon opastavat niin Martat, kuluttajavirasto, pankit kuin nuorisotyötä tekevät järjestötkin.

– Tarjonta netissä on parantunut, mutta ongelmatilanteessa kysytään kärsivällisyyttä, jotta löytää avun juuri omaan ongelmaan, sanoo kuluttajatalouteen perehtynyt Anna-Riitta Lehtinen Helsingin yliopiston Kuluttajatutkimuskeskuksesta.

Tällä hetkellä taloustaitoja tarjoavat julkiset ja yksityiset tahot pyrkivät saavuttamaan niin osamaksuloukkoon pudonneet nuoret kuin lastensa velkatakausten vuoksi ylivelkaantuneet vanhuksetkin. Samoilla sivuilla saattaa olla vinkkejä ja laskureita heille, jotka etsivät lisätietoa jo ennestään esimerkilliseen taloudenpitoonsa. Lehtinen kaipaakin kansallista talousosaamisen strategiaa, jossa olisi määritelty talousosaamisen suuntaviivat ja toimijoiden vastuut ja roolit.

– Jos laskut on jo pitkään tungettu avaamattomina muropaketin ja seinän väliin, ei yleistieto tai laskurit enää auta. Ihminen haluaa selkeät toimintaohjeet ja puhelinnumeron, mihin soittaa, Lehtinen havainnollistaa.

Hätääntynyt ei ymmärrä monimutkaista kieltä

Suomalaisilla on korkea maksumoraali, ja velkaa paikataan usein liian pitkään uudella velalla. Kun korttipakka sitten kaatuu, hätä on kova ja apua halutaan nopeasti. Takuu-Säätiön viestintäpäällikkö Minna Mattila tuntee tilanteen. Hän muistuttaa, että hätääntyneessä mielentilassa koulutettukaan ihminen ei ymmärrä lakitekstimäistä viranomaiskieltä. Siksi verkkopalveluiden tulisi olla erityisen sujuvaa ja helposti ymmärrettävää kieltä. Tässä television kukkaro kuntoon -ohjelmat  pärjäävät hyvin.

– Pahinta on tehdä päätöksiä paniikissa. Olisi tärkeää saada velallinen ohjattua luotettaviksi tiedetyille verkkosivuille, joissa kerrotaan puolueettomasti eri vaihtoehdoista, Mattila korostaa.

Nuoret ovat tottuneet hakemaan tietoa netistä ja käyttämään puhelimiaan monipuolisesti. Heidän hätäänsä helpottaa se, että yhä useammat verkkosivut toimivat myös mobiililaitteissa. Pahasti velkaantuneilla ei yleensä muita viestintävälineitä olekaan.

Tavaran voi myös palauttaa

Yleistietoakin silti tarvitaan, kun rahahuolet vaivaavat. Perintätoimiston yhteydenotto saattaa aiheuttaa turhaa paniikkia, jos maksumuistutus ja perintä menevät termeinä sekaisin.

Lehtinen nostaa esiin myös esimerkiksi tuotteiden 14 vuorokauden palautusoikeuden. Se on perusasia, joka kannattaisi tuoreita ostoksiaan katuvalle kertoa.

Molemmat asiantuntijat korostavat, että taloudellisessa lukutaidossa olisi kehitettävää erityisesti osamaksun ja velan käsitteiden ymmärtämisessä. Pankkilaina ymmärretään velaksi, mutta sohvan tai tabletin hankkimista luotollisella maksukortilla tai osamaksulla ei.

Ja niin vaikeaa kuin se onkin, olisi ymmärrettävä, että jokainen elää oman tulotasonsa eikä ystävien tai naapurien tulotason mukaan.

Anna-Riitta Lehtinen puhuu mieluummin talousosaamisesta kuin taloudellisesta lukutaidosta. Tutkimusten mukaan ihminen saattaa tuntea inflaation, koron ja muut taloustermit hyvin, mutta oma taloudenhoito silti sakkaa. Jo monta maksukorttia saattaa hämärtää kokonaistilanteen.

Haluatko opastaa asiakkaitasi omilla sivuillasi? Tilaa veloitukseton Maksumyöhässä.fi -tiedotuspaketti artikkelin lopussa olevalla lomakkeella.

4.5.2015
Teksti Katri Isokallio

 

Apuvälineitä taloudenhallintaan löytyy useilta sivuilta

Takuu-Säätiön sivut tarjoavat taloudenpidon perustietojen lisäksi ensiapua talous- ja velkaneuvonta-aikaa odotellessa.

Kuluttajaliiton sivuille on koottu käytännönläheistä tietoa kuluttamisesta ja taloudesta eri ikäisille.

Kilpailu- ja kuluttajaviraston sivuilta löytyy toimintaohjeita talouden suunnittelusta maksukortin katoamiseen.

Martat antaa ohjeita muun muassa  kulutuksen vähentämiseen ja talouden suunnitteluun.

Sivustolle www.muntalous.fi on koottu nuorille ja erityisesti nuorten kanssa toimiville ammattilaisille suunnattua talousosaamiseen liittyvää materiaalia. Sivustolta löytyy esimerkiksi opiskelijoiden tuottamia videoita, jotka kuvaavat nuorten suhdetta rahaan.

 

Jätä yhteystietosi ja kirjoita viestikenttään ”maksumyöhässä”, niin lähetämme sinulle veloituksettoman tiedotuspaketin!