TALOUSHALLINTO

Perheiden kulutustrendit siirtyvät verkkoon

Perheet kuluttavat verkossa ennen kaikkea erityisharrastuksiin, mutta myös ruuan ostaminen verkosta lisää suosiotaan. Digitaalisten myyntikanavien kasvun myötä osissa maksaminen tekee uutta tuloaan.

Perheessä eläminen suojaa keski-ikäisiä maksuhäiriöiltä.

Lapsiperheille ostoksen maksaminen laskulla tuo helpotusta esimerkiksi tilanteessa, jossa uusia harrastusvälineitä tarvitaan ennen palkkapäivää.

– Perheissä käytetään entistä enemmän rahaa erityisharrastuksiin, kuten esimerkiksi lapsen tavoitteelliseen urheiluun, kodin sisustamiseen tai vaikkapa intohimoiseen kokkaamiseen, toteaa sosiologian professori Terhi-Anna Wilska Jyväskylän yliopistosta.

Verkosta ostaminen on suomalaisten lapsiperheiden arjessa tiiviisti mukana erikoiskaupan muodossa. Syrjäinenkään asuinpaikka ei enää jarruta kapeasta erikoisalasta innostumista, sillä nettikaupasta voi hankkia harvinaiset pyöräilyvälineet tai vaikka näyttävät kakunkoristeet minne tahansa.

– Verkko vahvistaa hyvin erilaisten harrastajien yhteisöjä sekä lisää aikaan ja paikkaan sitoutumatonta kuluttamista, Wilska sanoo.

Perheissä lapset päättävät yhä enemmän siitä, mihin rahaa käytetään. Nettimaailmassa kasvaneilla lapsilla on tarkka käsitys siitä, mitä kaikkea verkon kautta on mahdollista ostaa. Sosiaalisessa mediassa taas sana muiden lasten uusista vaatteista ja tavaroista leviää nopeasti.

Wilskan mukaan siinä missä lapset ovat alttiimpia pyytämään, vanhemmat ovat aiempaa valmiimpia maksamaan. Lapsi on nykyisin perheessä entistä tärkeämpi perheenjäsen.

– 1980-luvulla lastenkasvatuksen missio oli tarjota hyvä koulutus ja taloudellista turvaa. Nyt lapselle pitää tarjota mahdollisuuksia maksimoida omia yksilöllisiä taipumuksia, sanoo Wilska.

Ruuan verkkokaupan haasteet ratkaistava

Ruuan verkkokaupasta on povattu kiireisten lapsiperheiden suosimaa palvelua. Esimerkiksi Britanniassa päivittäistavarakauppaketju Tescon verkkokaupan suurin asiakasryhmä ovat lapsiperheet. Nuorilla perheillä on sekä taitoja verkossa toimimiseen, että tarvetta arkea helpottavalle palvelulle.

Suomessa ruuan verkkokauppa ei vielä ole lyönyt itseään läpi. Tohtorikoulutettava Eliisa Kylkilahti Helsingin yliopistosta pitää suurimpana syynä tähän kaupan keskittymistä ja harvaan asutun maan logistisia haasteita. Hän uskoo silti ruuan verkkokaupan kasvavan selvästi nykyisestä.

– Kaupassa on nyt herätty siihen, että ruuan verkkokaupan haasteet on ratkaistava, jotta ulkomailta ei tule kilpailijaa valmiiden ratkaisuiden kanssa, Kylkilahti sanoo.

Tilastokeskuksen mukaan 25–44-vuotiaat ostavat verkosta useimmiten majoitus- tai matkailupalveluita sekä vaatteita ja kenkiä. Harrastuksiin liittyviä tuotteita verkosta osti viime vuonna 37 prosenttia 25–34-vuotiaista ja 34 prosenttia 35–44-vuotiaista.

Erämaksusta apua yllättäviin tilanteisiin

Samalla kun kulutustrendit kertovat verkkokaupan merkityksen perheiden arjessa kasvaneen, ovat myös maksamisen muodot muuttumassa. Esimerkiksi konserttilipun tai pelikonsolin voi yhä useammassa liikkeessä maksaa lukuisilla maksutavoilla, myös jälkikäteen kotiin tulevalla laskulla joko kerralla tai useassa erässä.

Lindorffin Lahden asiakaspalvelun päällikkö Peppi Rohula kertoo lasku- ja erämaksamisen tekevän parhaillaan tuloaan vähittäiskauppaan ja -palveluihin.

– Valtaosa kaikesta arkipäivän kuluttamisesta maksetaan jälkikäteen laskulla vuokrasta ja sähköstä kuntosalin kuukausimaksuihin. Digitaalisten myyntikanavien myötä myös kulttuuri- ja vapaa-ajan menoja voi entistä useammin maksaa laskulla, Rouhula kertoo.

Lapsiperheille ostoksen maksaminen laskulla tuo helpotusta esimerkiksi tilanteessa, jossa uusia harrastusvälineitä tarvitaan ennen palkkapäivää. Erissä maksaminen taas sopii tavanomaista suurempiin hankintoihin, kuten silmälaseihin tai lapsen korvien putkitukseen, joihin ei välttämättä olisi varaa, jos maksu pitäisi hoitaa kerralla.

– Erämaksumahdollisuus voi tuoda ison avun ja helpotuksen. Harva osaa säästää auton korjaamisen tai lapsen sairaalahoidon varalle, Rohula sanoo.

Mahdollisuus maksaa jälkikäteen turvalliseksi koetulla laskulla on tärkeä myös monille verkkokaupoissa asioiville.

Perhe suojelee maksuhäiriöiltä

Jos keski-ikäisiltä perheenisiltä ja -äideiltä jää laskuja maksamatta, ne liittyvät harvoin vähittäisostoksiin. Paljon tyypillisemmin kyse on kuukausittain toistuvista arkielämän laskuista: sähkö- tai puhelinlaskuista, päivähoitomaksuista tai pankkiluotoista.

­– Laskujen luonne jo kertoo, että maksuongelmat johtuvat todellisista toimeentulovaikeuksista. Perheenlisäys, työttömyys, pitkäaikainen sairaus tai muu sellainen voi kaataa perheen talouden erityisesti, jos perheellä on lainoja ja luottoja eikä mahdollisiin elämänmuutoksiin ole varauduttu, Rohula kertoo.

Toisaalta tiedetään, että parisuhteessa ja lapsiperheissä elävät keski-ikäiset joutuvat maksuvaikeuksiin harvemmin kuin yksinelävät.

– Perheessä eläminen suojelee myös taloudellisesti, puoliso ehkä auttaa laskujen maksussa ja lasten olemassaolo voimauttaa pärjäämään.  Niillä, joilla maksuongelmia on, ne hyvin tyypillisesti kasautuvat.

4.5.2015
Teksti: Mari Valkonen

Juttu on kolmas osa Lindorffin Kuluttajat ja maksaminen -juttusarjaa.
Lue myös ensimmäinen juttu Seniori maksaa verkossa ja toinen juttu Mobiilimaksaminen vaatii nuorelta itsekuria.