MEISTÄ

Onnenonkija-elokuva: luksuksen lumo houkuttaa

Onnenonkija-komedian taustalla on ajankohtainen teema: lifestyle-odotukset, jotka eivät vastaa omaa tulotasoa. Lindorff on elokuvan yksi yhteistyökumppani.

Olavi Uusivirta ja Minka Kuustonen

Muotibloggari Marja (Minka Kuustonen) tarjoilee rikkaan yrittäjäsuvun perijällä Olaville (Olavi Uusivirta) kuohuvaa Onnenonkijan kuvauksissa.

Vanhempiensa luona väliaikaisesti asuva muotibloggari Marja (Minka Kuustonen) unelmoi suurista ja haluaa elää loisteliaasti, vaikka siihen ei olisi varaa. Olavi (Olavi Uusivirta) on rikkaan yrittäjäsuvun perijä, joka työskentelee huonekalumyyjänä ja haluaisi olla vain tuikitavallinen sohvankuluttaja.

Kahden nuoren haaveilijan erilaiset arvot ja elämäntavat tarjoavat pohjan Turussa elo- ja syyskuussa kuvatulle aikalaiskomedialle. Muotibloggaaja Marjan hahmon kautta elokuva kertoo myös kulissien rakentamisen maailmasta, jossa uudet merkkikengät saattavat ohittaa tärkeysjärjestyksessä vuokran maksun.

Kulisseista voi tulla ansa

Olemme Turun Kakskerrassa Brinkhallin kartanon historiallisessa miljöössä. Harjoiteltavana on kohtaus, jossa Reippaan paperitehdassuvun matriarkka Kristiina Reipas (Satu Silvo) pitää tervetuliaispuheen ensimmäiselle suvun ulkopuoliselle toimitusjohtajalle, jonka tehtävänä on ajaa yrityksessä läpi rakennemuutos.

Selfietikku

Minka Kuustonen ja elokuvan ohjaaja Ville Jankeri.

Elokuvan toista pääosaa esittävä Olavi Uusivirta pohtii kuvaustauolla julkisuuskuvan luomisen tarvetta, josta voi tulla ihmiselle ansa.

– Monilla aloilla varmaan onkin tärkeää brändätä itsensä. Haluaisin kuitenkin uskoa, ettei se ole pakollista. Jos ihminen on vaikka todella taitava puuseppä, niin se riittäisi siihen, että hänet huomataan.

Onnenonkija on Uusivirran ensimmäinen komediarooli.

– Mikä hienointa, elokuva liittyy aihepiiriin, joka on ajankohtainen juuri nyt.

 Elokuva unelmien tavoittelusta

Tauolle on saapunut myös elokuvan ohjaaja Ville Jankeri. Hänen mukaansa Onnenonkija on myös elokuva unelmien tavoittelusta.

– Pinnallisille lifestyle-bloggaajille ja rikkaille perijöille on helppo naureskella, ja juuri siksi halusin tehdä heistä rakastavan komedian.

Onnenonkijan käsikirjoittaja Pekko Pesonen (Napapiirin sankarit ja Tyttö sinä olet tähti) teki muotiblogien ja bloggarien parissa varsin laajan taustatyön. Pesonen kertoo yllättyneensä blogien suosiosta.

– Kirjo on iso, mutta parhaat bloggaajat ovat yllättävän taitavia. Toisaalta törmäsin bloggarimaailmassa myös ihmisiin, jotka ovat ajautuneet pahoihin rahavaikeuksiin. Suomessa blogit ovat useimmille menestyneillekin vain mukavaa lisätuloa.

Ohjaaja kuvailee Onnenonkijaa niin sanotuksi golddigger-tarinaksi: Varakkaan perijän iskeminen on Marjan hätäratkaisuyritys talousvaikeuksiin.

–Oli kiinnostava haaste saada ihmiset ymmärtämään yli varojensa elävää luksusblogin pitäjää. Teema on sikäli ajankohtainen, että maksuhäiriöitä on enemmän kuin koskaan. Onnenonkija esittää yhden syyn niin taustalla. Esimerkiksi Marjalla on useampikin selkeä esikuva.

Pesonen uskoo, että lifestyleblogit ja muu kuluttamiseen keskittyvä media luo paineita elää tietyn tason mukaan.

– Toisaalta olemme varakkaampia kuin koskaan. Varsinkin uusi sukupolvi haalii materiaa enemmän elämyksiä – matkustelee, harrastaa ja hifistelee jos jotakin. Ja kaikki tämä tietenkin maksaa. 

Toden tuntuinen tarina

Nousua nuorten suomalaisnäyttelijöiden ykköskaartiin tekevä Minka Kuustonen löytää ensimmäisen pitkän elokuvansa roolihahmosta paljon tuttua.

– Marjan tilanteeseen on helppo samastua, sillä elän itse freelancerina aika lailla kädestä suuhun ja tulotaso heittelee kuukausittain. Marjan velkakierre ja valheiden verkko ovat lähteneet käsistä, eikä hän saa mistään tukea. Lähipiirikin on kyllästynyt.

Roolihahmon rohkea oman unelman tavoittelu saa kuitenkin näyttelijän sympatiat.

– Ongelmistaan huolimatta Marja on rohkea oman unelmansa tavoittelija ja ihanan härskisti elämäänsä elävä selviytyjä. Onnenonkija on sekä hauska että yhteiskunnallinen elokuva.

Yksi elokuvan viesteistä on, että ihmiset eivät aina tee oikeita valintoja, mutta rahahuolet ovat useimmiten ratkaistavissa. Se kuitenkin vaatii sitä, että itse rohkaistuu tarttumaan tilanteeseen. Näin tekee myös Marja elokuvan tarinassa.

Onnenonkija saa ensi-iltansa maaliskuussa 2016. Lindorff on elokuvan yhteistyökumppani, ja Lindorffin ”asiakasneuvojalla” on myös pieni rooli elokuvan tarinassa.

Pääosanesittäjiltä kysyttiin, miten he itse käyttävät rahaa

– Muoti, etenkin nuorten suomalaissuunnittelijoiden vaatteet, ja ruoka ovat sellaisia asioita, joihin panostan mielelläni silloin kun siihen on mahdollisuus, Minka Kuustonen kertoo.

Olavi Uusivirta sanoo suhtautuvansa aika mutkattomasti rahaan.

– Kun rahaa on, sitä käytetään ja kun ei ole, eletään säästeliäämmin. Koitan laittaa jotain rahaa sivuun ja olen tällä hetkellä asuntosäästäjä. Ulkona syöminen on varmaan yksi sellainen juttu, johon tulee käytettyä aika paljon rahaa.

22.9.2015
Kalle Kirstilä