ARJESSA MUKANA

Nuorten naisten vertaisvinkit: Näin oma talous hallintaan

Pidä tunteet kurissa kaupassa. Seuraa pieniä menoja. Vertaile tuotteiden hintoja. Muista eräpäivät. Tässä nuorten naisten talousvinkit toisille nuorille siitä, miten saada oma talous hallintaan.

Oma talous hallintaan

Oman talouden ja rahankäytön suhteen kannattaa olla realisti, Lotta Loveson (vas.) ja Camilla Leisma Lindorffista sanovat.

Oman talouden hallinta perustuu suunnitelmallisuuteen. Ostokset kannattaa tehdä järjellä, ja ne kannattaa miettiä etukäteen. Nämä ohjenuorat nousivat esiin Lindorffin alkuvuonna tekemässä kulutustutkimuksessa, jossa 19–26-vuotiaat naiset jakoivat myös omia neuvojaan rahankäyttöön liittyen.

Samaa mieltä ovat myös Lindorffin asiakasneuvojat Lotta Loveson (23 v.) ja Camilla Leisma (31 v.): Oman rahankäytön talouden ja rahankäytön suhteen kannattaa olla realisti. 

– Mieti, mitkä asiat ovat sinulle tärkeitä ja panosta niihin, Loveson kiteyttää.

Ennen kuin ostoksille kuitenkaan suuntaa, pitää olla perillä omasta rahatilanteestaan. Pakolliset menot tulee olla hoidettu ja tulevat laskut kirkkaana mielessä.

Oma talous hallintaan

– Talouden hallinnassa tärkeintä on huolehtia ensin pakollisista menoista, asiakasneuvoja Camilla Leisma toteaa.

– Ensin palkasta maksetaan laskut ja vasta sen jälkeen tehdään hankintoja. Jos laskuja maksaa myöhässä, siitä kertyy turhia lisäkuluja, Leisma muistuttaa.

Oma talous hallintaan pienillä valinnoilla

Tutkimuksessa päiväkirjaa pitäneille naisille selvisi, että rahaa kuuluu yllättävän paljon viattomiin pikkuostoksiin. Esimerkiksi kahvilla käymisen ja lounaiden kustannuksiin ei juuri tule kiinnitettyä huomioita. Monilla pienillä arjen valinnoilla voi vastaavasti syntyä säästöä.

– Työmatkat kannattaa kulkea pyörällä ja salitreenin voi joskus korvata kotitreenillä. Olohuoneessa tehty kahvakuulaharjoittelu kun ei maksa mitään, Leisma sanoo.

Tutkimuksessa haastatellut nuoret naiset löysivät tinkimisen varaa päivittäisten ruokamenojen lisäksi erityisesti vaateostoksista. Kaikkea ei myöskään tarvitse ostaa kaupasta uutena.

– Jos iskee shoppailuhimo, kannattaa ensin käydä kirpputorit läpi. Olen löytänyt niistä monesti hyvää vaatetta pilkkahintaan niin itselle kuin lapsillekin, Leisma vinkkaa.

Kannattaa myös miettiä, voisiko itselle tarpeettomaksi käynyttä tavaraa laittaa kiertoon joko kirpparilla tai netissä.

Vertaile hintoja, maksa nopeasti takaisin

Hintojen vertailu on sitä tärkeämpää, mitä kalliimmasta tuotteesta on kyse. Isommissa hankinnoissa voi toisinaan turvautua osamaksuun pelivaran pitämiseksi.

Lotta Lovesonin ja Camilla Leisman mukaan ennen osamaksusopimuksen allekirjoittamista kannattaa tutustua perusteellisesti luoton hintaan ja ehtoihin. Takaisinmaksu on suositeltava hoitaa mahdollisimman suurissa erissä ja lyhyessä ajassa.

Oma talous hallintaan

Mieti, mitkä asiat ovat sinulle tärkeitä ja panosta niihin, asiakasneuvoja Lotta Loveson kiteyttää.

Lindorffin tutkimuksessa selvisi, että noin kolmanneksella nuorista naisista raha-asiat pysyvät aina hyppysissä. Lopuilla haksahduksia tulee vaihtelevasti – toisilla useammin kuin toisilla. Tämän tietävät myös Lindorffin asiakasneuvojat:

– Vaikka kuinka yrittää suunnitella, kaikkeen ei aina voi varautua. Pulmatilanteissa kannattaa rohkeasti ottaa yhteyttä laskuttajaan ja sopia ajoissa eräpäivän siirrosta tai maksusuunnitelmasta, Lotta Loveson sanoo.

Maksumyohassa.fi-sivustolta saa lisätietoa laskun eri vaiheista.

19.5.2016
Teksti: Sanni Salonen
Kuvat: Aki Loponen

 

Tutkimus: Miten suomalainen nuori nainen käyttää rahaa?