Palvelukokemus

Henrik Dettmann: Mitä enemmän tiimi saa vastuuta, sitä paremmin se toimii

16.12.2022 4 min lukuaika

Koripallovalmentaja Henrik Dettmann uskoo, että tunteet ohjaavat kaikkea tekemistä ja jokainen johdettava on kohdattava yksilönä.

Suomen koripallomaajoukkuetta pitkään vetänyt valmentaja Henrik Dettmann tuntee johtamisen, tiimityön ja menestyksen avaimet. Kun Dettmanilta kysyy johtamisesta, hän palaa aivan koripallon kehittämisen alkuun.

– Lajin loi vuonna 1891 kanadalainen opettaja James Naismith. Hän halusi kehittää uuden ympärivuotisen lajin, jossa ei olisi taklauksia ja jonka parissa nuoret pysyisivät poissa pahanteosta.

Tarinan mukaan liikuntasalista löytyi pari hedelmäkoria ja eurooppalainen jalkapallo, ja loppu on historiaa. Lajin rungoksi sovittiin joitakin sääntöjä: pallon kanssa ei saa juosta, jolloin vältytään taklauksilta, ja jos rikkoo sääntöjä, nostetaan käsi pystyyn virheen merkiksi.

– Ajatus lajin taustalla oli, että mitä enemmän pelaajille annetaan vastuuta, sitä paremmin tiimi toimii, Dettman sanoo.

Ajatus pelin syntyajoilta on ollut myös Dettmannin valmennuksen kantava teema. Kun kaikki tietävät säännöt, ottavat vastuun tekemisestään ja toimivat merkityksellisen asian vuoksi, syntyy motivaatiota ja tulosta.

Lowell_artikkelikuvat 121222_Henrik Dettman_900x600 copy 2

Henrik Dettmann valmensi Susijengiä vuoteen 2021 asti.

Vaatiminen on arvostamista

Urheilujoukkueiden tapaan myös työpaikoilla on erilaisia pelaajia. Pelaaja tulee joukkueeseen tai työyhteisöön kokonaisena ihmisenä, vahvuuksineen ja heikkouksineen, ja valmentajan tehtävä on saada yksilön parhaat ominaisuudet käyttöön. Siksi Dettmanin mukaan jokainen pelaaja on kohdattava yksilönä.

– Vaikka johdan joukkuetta, en voi valmentaa joukkuetta, vaan jokaista pelaajaa yksin. Oleellista on tietää, mitä kukin pelaaja tuntee ja ajattelee, sillä tunteet ohjaavat kaikkea tekemistämme.

Kun kaikki tietävät säännöt, ottavat vastuun tekemisestään ja toimivat merkityksellisen asian vuoksi, syntyy motivaatiota ja tulosta.

Dettmann mainitsee vanhan yhdysvaltalaistutkimuksen, jossa urheilijoilta kysyttiin, mitä he odottavat valmentajaltaan. Vastaajista 40 prosenttia odotti pelaajan kunnioittamista, 37 prosenttia hyviä viesintätaitoja. Lähes 80 prosenttia odotuksista liittyi siis siihen, miten valmentaja kohtaa pelaajan.

Kunhan valmentaja saa pelaajan vahvuudet käyttöön, kaikki sujuu. Tiimityö taas syntyy siitä, miten hyvin kaikki sen jäsenet pelaavat yhteen. Valmentajan ja johtajan kannattaa Dettmanin mukaan vaatia hyviä suorituksia.

– Vaatiminen on pohjimmiltaan arvostamista. Kun vaadin pelaajalta jotain, se tarkoittaa, että arvostan häntä ja tiedän hänen pystyvän siihen. En vaadi keneltäkään sellaista, johon en usko hänen pystyvän.

Johtajan tehtävä on olla avaruus

Yritysmaailmassa johtajalla saattaa olla illuusio siitä, että on itse tiimin paras pelaaja. Näin asia ei Dettmannin mukaan ole, eikä asenne edistä hyvää tulosta. Sen sijaan tuloksen tekevät pelaajat, kun heille antaa siihen mahdollisuuden.

Dettmannin mielestä pelaajat tai työntekijät ovat tähtiä – osa häikäisevän kirkkaita, osa hiljalleen kirkastuvia – ja johtaja on avaruus, joka varmistaa, että tähdet saavat loistaa.

Koripallo ja työelämä eivät taatusti ole tasaisen hyvää suoritusta. Välillä onnistutaan, toisinaan tulee takkiin. Dettmannin mukaan kannattaa aloittaa asenteesta, jos jokin ei toimi ja tarvitaan muutosta.

– Siihen voi vaikuttaa välittömästi. Jos peliin mennään miettien, missä kaikessa olemme huonoja, se tarkoittaa varmaa tappiota.

Dettmann puhui johtamisesta Lowell Day -tapahtumassa marraskuussa. 

16.12.2022
Teksti Miia Vähähyyppä
Kuva Pyry Antero
Lowell

Lowell

Lowell Suomi Oy on luotonhallinnan palveluyritys ja suomalaisyritysten kokenut kumppani luottopäätöksenteossa, laskutuksessa ja perinnässä. Lue lisää palveluista.

johtaminen Palvelukokemus johtajuus hyvä johtaja osaaminen hyvä johtaminen osaamisen kehittäminen yritysmaailma

The Lowell Day 2022

Lowell Day -aamiaisseminaarissa käsittelyssä talous, kriisit ja muutosjohtaminen. Maailman talous on muutosten kourissa – mutta mikä on Suomen talouden nykyinen tila ja miltä tulevaisuus mahdollisesti näyttää? Entä mikä on suomalaisten maksukyvyn tila? Kuinka tärkeä rooli johtamisella ja tiimityöskentelyllä on näinä aikoina?

Katso tapahtuman puheenvuorot